Cserepes Margit házassága

Garas Dezső

interjú

Esti Hírlap 1985. II. 26.

 

Bemutató előtt

Cserepes Margit házassága

 

Fejes Endre Cserepes Margit házassága című drámájának bemutatójára készülnek a Játékszínben. Az előadás rendezője és az Író szerepének alakítója egy személyben: Garas Dezső.

– Nem könnyű feladat rendezni is, játszani is egyszerre – mondja. – Ennél a darabnál megvalósítható, mert az Író kívülálló figura, így a szerep is segít abban, hogy kívülről szemlélhessem az eseményeket. Egyébként is igyekeztem ledönteni a színész és a rendező közötti válaszfalat. Ez az előadás együttes munka eredménye lesz, egy szerencsés összetételű csapat közös vállalkozása.

– Ami a darabot illeti, én úgy gondolom: a mai magyar drámairodalom ápolásának nem az a módja, hogy fiókban tartsuk a színműveket. Játszani kell. A Cserepes Margit kiállta az idő próbáját, semmit nem vesztett katartikus jellegéből. Arról nem is beszélve, hogy az 1976-os, Huszonötödik Színház-beli bemutató óta felnőtt egy új nemzedék, amelyet ez a darab – sejtésem szerint – érdekelni fog. Izgatott a Fejes-mű olyan szempontból is, hogy milyen módon lehet hagyományos színházban hagyományos előadást teremteni belőle. Hiszen itt reális térben irreális dolgok történnek. Más lesz ez, mint a közel tíz évvel ezelőtti bemutató, még ha nem is sikerült teljesen kitörölni az agyamból azt a korábbi, sokat játszott, nagy sikerű előadást. Az Írót alakítottam akkor, akárcsak most, de minden bizonnyal magam is változtam az eltelt évek alatt. Tulajdonképpen nem túlzottan bonyolult a mostani feladatunk. Fejes drámájánál nincs szükség sok hókuszpókuszra. Ha hagyják, ez a darab egyszer csak elkezd önmagáért beszélni.

          A Cserepes Margit házasságát péntek este mutatja be a Játékszín. A főbb szerepekben Pap Verát, Gáspár Sándort, Psota Irént, Gera Zoltánt és Garas Dezsőt láthatjuk.

Stuber Andrea