Stuber Andrea

Kaposvári halálkacaj

Erdman: Az öngyilkos

kaposvári Csiky Gergely Színház

színikritika

Vasárnapi Hírek 1988.V.1.

 

Kaposvári halálkacaj

 

Sokáig kellett várnia Az öngyilkosnak arra, hogy életre keljen. A színdarab a fiatal Szovjetunióban született, szerzője Nyikolaj Erdman, akinek nevét nemigen ismerjük, de ez nem a mi mulasztásunk. A kaposvári Csiky Gergely Színházban most bemutatott vígjáték kétségbeesett, (ön)gyilkos komédia. Főhőse, Podszekalnyikov, az átlagpolgár,  átlagon aluli életszínvonalon. Az első felvonásban – munkanélküli tengődésén nekikeseredve – elszánja magát a halálra, ám rokonai és ismerősei határozottan fellépnek terve megvalósítása ellen. Hiszen az élet szép! – ezt akárki láthatja, aki kinéz Khell Zsolt kopár díszletfalának szűk, piszkos, homályos ablakán. Az utolsó felvonásban Podszekalnyikov elszánja magát az életre, ám ismerősei határozottan fellépnek terve megvalósítása ellen. Közben ugyanis üzletfelekké váltak: haszonélvezői lennének hősünk öngyilkosságának. S nem a várható örökség (az nincs) felett marakodnak. A megírandó búcsúlevél a konc. Vetekednek: kiért, miért is áldozza fel Podszekalnyikov tüntetőlegesen az életét? Olyan időkben, amikor eszmék nélkül halnak meg emberek, akinek pedig eszménye van, az nem akar meghalni.

Ascher Tamás rendezése erős, éles és kegyetlenül groteszk. Itt minden legalább olyan sirattató, mint amilyen nevettető. Ez a humor vérző. Ez a mulatság húsba vágó. A három helyszínen – a sivár társbérlet, a búcsúebédelőket befogadó jellegzetes hodály, a temető – szinte filmvilági atmoszférában játszódnak az események.

A kaposvári társulat minden erejével a színpadon van. Merő önkény helyezési számokat osztogatni a szereplők között. Vezető alakítást nyújt Koltai Róbert, Molnár Piroska, Pogány Judit, Lázár Kati, Jordán Tamás, Németh Judit, Kulka János, de a sorrendet ki-ki csereberélheti.

 Stuber Andrea