Csuda egy játék

Joyce: Számkivetettek

Arizona Kisszínház

színikritika

Extra Vasárnap 1992. IV. 30.

 

Csuda

 

          Évek óta látom Kulka Jánost a Szomszédokban, de még soha nem tűnt fel, hogy mimikájából olykor helyes kis gödör születik az arcán, a szája mellett. Ennek észrevételéhez az Arizona Kisszínház intim terében, intenzív és rezdülékeny színészi játék közben kellett találnom a kaposvári színészt. James Joyce Számkivetettek című darabját adják. A szerző szerelmi-szexuális akadályversenyt rendez. S ez a csiki-csuki játék igazi intellektuális csemege.

(.... a cikket bűnösen meghúzták, az eredeti változat nem rekonstruálható, de nyilván szó volt benne egyebek mellett Ráckevei Annáról is, aki a női főszerepet játszotta......)

Kulka János férfias szemérmességgel vívja a férj harcát az őszinteségért. Balikó Tamás bravúros. Kifejezetten és kifejezően végigizzadja a zavarba jött csábító nem szokványos kalandját. Egy közepes kaliberű férfi hódítását és visszavonulását, lelkiismeret-furdalását és önfeláldozását.

          A nézőknek tartozom még pár jó szóval. Talán azért jöttek el ezen az átlagos estén, mert máskor is az Arizonába járnak. Vagy Mágenheim doktor csábította be őket. Nézték Joyce művét héttől majdnem fél tizenegyig, és el nem unták. Színház volt a levegőben, s ők tüdőre szívták.

Stuber Andrea