Stuber Andrea

Hollywood Szabolcsban

OstStar-díj ’96 Nyíregyházán

jegyzet

Népszava 1996. VI. 4.

 

Hollywood Szabolcsban

 

Minden (majdnem) olyan volt, mint 13226 kilométerrel nyugatabbra, Hollywoodban. A főbejárattal szemben fúvószenekar fújta a bevonulót, a lépcsőt vörös szőnyeg borította, a rajongókat négy mosolygós rendőr tartotta tisztes távolságban a sztároktól. Taps, visongás, vakuk villanása fogadta az érkező színészeket, akik elegáns szmokingban, illetve estélyiben szálltak ki a hófehér Mercedesből. (Jó, hát Mercedes csak egy volt, az körözött a színház körül; az épület mögött felvette az utasokat, s rövid menetidő után a túloldalon kitette őket.)

Hét órakor a közönség elfoglalta helyét – az első sorokban a díjra jelöltek ültek –, a színpadon revülépcső, lufiözön és a bejátszásokhoz szükséges vetítővászon díszelgett, kigyúltak a fények, kezdetét vette az Ostar-díj kiosztó ünnepség. Az Ostar-díj – teljes nevén: Ost Star díj – különleges kitüntetés, melyben csak azon kevesek részesülhetnek, akik a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház tagjai vagy vendégművészei. Az ő teljesítményüket honorálja a díj, amelyet az igazgató Verebes István jelölései és a színház dolgozóinak szavazása alapján lehetett elnyerni, idén első ízben. (Maga a díj fehér porcelánszobrocska, teteje iránytűt formáz, keleti ága kékre van festve. Megdermedt ventillátorhoz is hasonlít kicsit.)

A díjakat a gálán fellépő József Attila Színház-béli színészek adták át a nyíregyházi évad legjobbjainak: színésznek, rendezőnek, tervezőnek, ügyelőnek és így tovább. S amikor az első díjnyertes az ováció után a meghatottság könnyeit nyelve mondta el köszönőbeszédét és a nézőtéren is bepárásodtak a szemek, egyszercsak a szeretetről kezdett szólni ez a kedves, jókedvű, ironikus játék. Nagyszerű este volt.

A friss Ostar-díjasok – Gazsó György, Varjú Olga, Bede-Fazekas Szabolcs, Avass Attila, Bagó Bertalan, Galambos Péter, Gyarmathy Ágnes, Lencsés István, Megyeri Zoltán és az életmű-díjas Bárány Frigyes – többsége az ünnepség után budapesti vendégjátékra indult. Ma este A velencei kalmárt, holnap a Szent Johannát játsszák el a József Attila Színházban.

Stuber Andrea