Stuber Andrea: Estvéli kaland

Kárpáti: Díszelőadás

Bárka

színikritika

Vasárnapi Hírek 1997. XI. 9.

 

Estvéli kaland

 

A párizsi Pasteur Intézet a Pasteur bulvár mellett található, a Pasteur metróállomásnál. Maga az állomás is csupa Pasteur: a peronon kiállítást szenteltek a kutató munkásságának. Van ott a professzorról egy furcsa, háromdimenziós kép is, amely előtt két magyar gyermek rendre megállt (mikor arra jártunk), s mindig megállapította, hogy ennek a Pasteur bácsinak mintha hányingere lenne.

De mi a Pasteur hányingere a dr. Hőgyes Endrééhez képest, aki ugyanabban a korban tevékenykedett (a múlt század vége), ugyanazzal a kórral foglalkozott (a veszettség) és ugyanarra az eredményre jutott (a legyengített vírus beoltása védő jelleggel), mint neves francia kollégája? Csak Hőgyesnek nem a világ szerencsésebbik fele jutott színterül, hanem ez a szomorúbb, szegényebb, esélytelenebb kis ország. El is borult az elméje élete végére.

Erről szól Kárpáti Péter új darabja, melyet a Bárka első bemutatójaként vitt színre Simon Balázs. Afféle sajátos, izgalmas, estvéli kalandként. Hogy egy vonzó képzavarral éljek: váratlan bakugrásokkal borotvaélen táncol a produkció. Fiatalos lendülettel váltogat hideget és meleget, tragédiát és komédiát, melodrámát és burleszket. S mindebből helyenként megrázó erejű színházi pillanatok születnek. Az előadás csupa meglepetés és nem várt terjeszkedés. Hogy mást ne mondjak, még a saját férjem is belekeveredett a játékba, minthogy Mucsi Zoltán a legerősebb vírus megtestesítőjeként megfertőzte őt a kórral. (Most aztán izgulhatok, mi lesz vele.)

A színészi teljesítmények elsőrangúak. Egyben jelzik, hogy a Bárka olyan hely, ahol megtörténhet az, ami más pesti színházban soha. Nevezetesen, hogy a társulat kiváló színészei (Mucsi, Spolarics Andrea, Tóth József) játékos kedvvel asszisztálnak egy vidékről jött, kiváló vendégművész (Gazsó György) nagyszabású alakításához.

A bemutató három és fél órás volt. A második előadás már csak három óra tíz percig tartott. Még egy-két rövidüléses este, s a produkció elnyeri a maga legjobb formáját.

 

(stuber)