Stuber Andrea

Egy européer emlékére

Darvas Iván

nekrológ

euractiv.hu    2007.VI.4.

 

Egy européer emlékére

 

Életének 82. évében elhunyt Darvas Iván színész, a mai magyar színházművészet legendás alakja.

         Négy nyelven beszélt. Úgy hozta a sorsa, hogy többfelé is otthon volt Európában. Egy kis szlovákiai faluban született, Prágában járt iskolába, s Magyarországon lett színész. Illetve először sztár, azután színész, 1956-ot követően börtönbe vetett színész, majd perifériára száműzött színész. Végül 1965-ben megtérhetett a Vígszínházba, ahol aztán a csúcsra ért.

         Ott is maradt máig, a csúcson. Két évtized múltán ugyan elhagyta a Szent István körúti társulatot, egy ideig a Művész Színházban, majd a szolnoki színházban működött. A rendszerváltozás után az SZDSZ parlamenti frakciója tagjaként országgyűlési képviselő volt egy cikluson át. Írt Lábjegyzetek címmel egy kitűnő könyvet az életéről. Nagyszerű grafikákat készített. Rendezett néhány színházi előadást.

         Az utóbbi években már nagyon ritkán játszott. De ha nem láttuk sem színházban, sem filmen, akkor is tudhattuk, hogy valahol itt él köztünk egy sokoldalúan tehetséges, kulturált, művelt, intelligens, elegáns, sármos, finom humorú, játékos ember, aki korunk egyik legnagyobb magyar színésze. Mostantól múltidőben.