Stuber Andrea naplója

 

© netrights: Stuber Andrea

 

vissza a napló oldalra

Stuber Andrea honlapja

vissza a főoldalra

2018. március

hétfő

kedd

szerda

csütörtök

péntek

szombat

vasárnap

      1 2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

1. csütörtök

     Odakint a téren házat bontanak meglehetős zajjal 7-18 há között, heti hat napon, mert az önkormányzat a szombati munkavégzést is engedélyezte, fittyet hányva a lakosság érdekeire és jogára a heti két pihenőnaphoz. (Na nem is fogok rájuk szavazni még sohanapján sem.) A mi házunkban a lépcsőházat verik szét több hete, a villanyvezetékeket újítják fel meglehetős zajjal, azóta koszszőnyegen járunk. És ma bejöttek hozzánk a lakásba, szétvésni a villanyóra környékét. Ennél széleskörűbben emberre támadni nem lehet. Sarokba szorultam, bevackoltam Máté galériaágyára, onnan hadonászok.

     Viszont tegnap nem esett a hó, pedig Debrecenbe mentünk, a Papp Timi Alap keretében. Délután a Vojtina Bábszínházban láttuk a Szóló szőlő, csengő barack című, kis merítésű gyerekelőadást, este pedig a Három nővért a nagyszínházban. Majd ezekről írok egy-egy cikket, de azt most megmondom, hogy bár Ilja Bocsarnyikovsz Csehov-rendezése kétségkívül formátumos, nekem nem jött be. Az expresszivitásában sok mindent modorosságnak láttam (vagy nem értettem). Egy-egy részlet pedig kifejezetten bosszantott. Például Mása fekete ruhája, amiben a szép és izgalmas Sárközi Nagy Ilona kb. egy pedellusnak nézett ki.

     De különben nemcsak a színésznőket néztem élvezettel, főleg őket – Varga Klári, Sárközi Nagy Ilona, Szakács Hajnalka –, hanem az is kaland volt számomra, hogy Kozma András (nyilván új) fordításában adják a művet. És vannak igen jó mondások a szövegben. Például a „было шумно” esete. Amikor az első felvonásban Mása otthagyni készül a társaságot, felemlegeti, hogy az apjuk idejében névnapkor eljött 30-40 tiszt. „было шумно" – írta Csehov egyszerűen: „zajos volt”. A drága Dezső ezt odáig cifrázta, hogy "lármáztak, zsibongtak". Én sem bírtam alább adni annál, hogy „Tele volt velük a ház, lármáztak”. Kozma Andrásnál azt hallom: „Zengett tőlük a ház”. Ez kitűnő ajánlat szerintem.

vissza a lap tetejére

2. péntek

     Jövős-menős idők voltak, úgyhogy napok óta rá sem néztem a sasokra. Tegnap odaklikkeltem hozzájuk, és látom, amikor az anyasas felkel, hogy csak egy fióka van alatta. Rémülten váltok a másik kamerára, így fésülöm át a fészket, nincs a másik csibe sehol. Aztán utánanéztem és megtudtam, hogy valamelyik éjszaka kiesett a fészekből.

     Évek óta nézzük ezt a fehér fejű amerikai sasházaspárt. Február közepén szokott kikelni két fiókájuk, néhány hónapig tart a felnevelésük és szárnyra bocsátásuk. Még soha semmi gond nem volt. Most rossz a „szülői” lelkiismeretünk, hogy kicsit nem figyeltünk oda, és máris megtörtént a baj.

     A III. Richárdot láttam tegnap a Radnótin, Andrei Şerban rendezésében. Élénk, szórakoztató, minden értelemben színes előadás – mondom tartózkodóan. (Szürke-sárga-fekete, mint Sardar Tagirovsky Figarója a Nemzetiben.) Alföldi Róbert kapott egy pöttyös macskabőrös öltönyt és fiatalos, lófarkas parókát, amiben tulajdonképpen először látszik az arcán, hogy elmúlt a fiússága. Sokat áll lefelé áll a szája, az álla ilyenkor megereszkedik. Eleinte a hangja alatt beszél, avval a lassú, szép, értelmező precizitással, ahogyan Kézdy György beszélt. Azután zilálódik szétfelé. Ezt a pasast a királyi családban látványosan nem szeretik, és nem mérik fel jól, amikor eszükbe sem jut, hogy képes lesz elégtételt venni. Tud három és fél órán át elég érdekes lenni Alföldi Róbert figurájának jelenléte. És desszertnek ott van például László Zsolt vöröshajú királykisfiúja. És Shakespeare-je az Írnok szerepében. És Pál András csavaros tekintetű főtámogatója. És Sodró Eliza modern hisztériájú Lady Annája.

vissza a lap tetejére

3. szombat

     A Légy jó mindhaláligról.

     A félkegyelmű a Pesti Színházban, ez volt még egy nagyon várt bemutató a szezonban. Rendezője az ígéretes ifj. Vidnyánszky Attila, a főszereplő hármas pedig ideálisnak látszik: Vecsei H. Miklós, Petrik Andrea, Orosz Ákos. (Petrik Andreára pár éve már kiosztottam Nasztaszja Filippovnát. Mondta aztán valaki, hogy ez a bejegyzés bántó lehetett, de én nem ismertem Petrik Andreát, tehát természetesen nem a privát emberi mivoltával, a személyiségével kötöttem össze a közönségességet, hanem a színpadi lénye, a színészete lehetőségével. Pl. Kovács Patrícia. Pl. Bozó Andrea. Ők is nagyon tudják játszani a közönségességet.)

     Szóval vártam ezt a bemutatót, amely egyébként két versenyző táncrendjében szerepel a Koltai Tamás kritikapályázat második fordulósai közül.

     Az előadás első része még jól vitt magával, trendinek találtam (nem sértésnek szánom) és érdekesnek (ezt sem). Petrik Andrea és Orosz Ákos beváltották a hozzájuk fűzött reményeimet, ám Vecsei H. Miklós mindinkább hiányérzetet keltett bennem. A figura tisztasága nem fénylett fel. (Már az is, hogy az arca szőrmaszatos – nekem Miskin kívül-belül tiszta legyen!) Ugyanabban a szűk regiszterben beszélt, mint a József Attila-i sötét, zavaros lélek mélyén. Ebből én nem láttam kirajzolódni azt az egyszerű, cifrátalan glóriát, aminek pedig ott a helye a herceg feje körül.

     A második részben egyszer csak azt vettem észre, hogy eltűnt Nasztaszja Filippovna, eltűnt Rogozsin. Maradt Miskin és mindenféle színészek-emberek és 13 kisgyerek és hangok és zenék. Az volt a benyomásom, hogy az alapműtől távolodva ifj. Vidnyánszky Attila azt a közös együttéletet szeretné megteremteni a színen, amit a beregszászi színház legjobb előadásainak volt sajátja. Csak hát ez itt nem olyan. Például a 13 pici gyerek. Ők nem a beregszásziak színházban cseperedő csemetéi, hanem civil lurkók, akiknek némelyike azt szereti nézni a színpadon ülve, hogy kik ülnek a nézőtéren.

vissza a lap tetejére

4. vasárnap

     Az Átrium tegnapi bemutatója, A Krakken művelet szintén benne van néhány kritikapályázatos versenyző programjában. (Mert nem ugyanazt a három premiert nézik meg mind a hatan, hanem különbözőkre mennek el, de mindegyiket látják és megírják legalább ketten.)

     Mózsik Imre és Bodó Viktor írták a fondorlatos cselekményű egyfelvonásost. Elektropszichothriller, közli a színlap, már ha jól értem, hogy mit kell egybeolvasni. Bodó Viktornak mindig volt egy egészen gátlástalan, mondhatni: pofátlan humora, amit én mindig szerettem benne, és ez most is így van. Csodálatos ajándéka az életnek és Bodó Viktor pályájának, hogy megcsinál egy ilyen szívderítő hülyülést (bizonyos szempontból persze lehangoló, amennyiben itt a valósággal való némely egyezésnek benyomása egyáltalán nem a véletlen műve), és viszi hozzá és megy hozzá Molnár Piroska, Lázár Kati, Bálint András. Darab ideig úgy néz ki, hogy Molnár Piroska meg Lázár Kati nem is fognak magyarul beszélni az előadásban, csak valami általam nem ismert nyelven, amely alighanem a halandzsa nyelvcsaládba tartozik. És jó, hogy együtt dolgoznak a színen ezek a fiatalok ezekkel az öregekkel.

     A magam részéről azt is értékelem, amikor színészeket olyan precizitással maszkíroznak el, hogy némi időbe telik felismerni őket. Az egyszerre kopaszodó és hosszú hajú Némedi Árpádot félsötétben még Máthé Zsoltnak tippeltem. Ahhoz is össze kellett szednem a szememet, hogy a barna hajú, barkós, melegítős sutyerákban felfedezzem Kurta Nikét. Ahogy Dékány Barnabás kitáncolt a színről, azt pedig kedvtelve végignéztem volna még tízszer.

     Röviden szólva elég jól szórakoztam. A mákett mákettjén például hosszan, hangosan röhögtem, és nem állíthatjuk, hogy ez mindenesti gyakorlatom lenne színházban.

vissza a lap tetejére

5. hétfő

     Régimódi történet Székesfehérváron. Felment a függöny, ott állt Rickl Máriaként Varga Mária sötét turnűrös ruhában, és nekem már jó volt. Három és fél órával később – ez a hosszú előadások hete volt számomra –, a végén is úgy éreztem, hogy kivételes egészestés pillanatban volt részem: láthattam ebben a szerepben Varga Máriát, azt a színésznőt, akinél ma közel s távol nem látok hivatottabbat arra, hogy eljátssza Rickl Máriát. Ez a szerep járt neki, nekem meg járt, hogy lássam.

     Tasnádi Csaba rendezte a produkciót, gördülékenyen – körgyűrű a forgószínpadon –, megragadó zenével, és a sok szerep zömére igen megfelelőnek bizonyuló színészekkel. (Úgy gondolom egyébként, hogy a Régimódi történet ügyesen megírt, jól működő darab, amiben egy sor remek női szerep van, és én speciel szívesebben nézem, mint mondjuk a Tennessee Williams-drámákat, amiket általában szintén a jó női szerepek miatt szoktak színre vinni.) Emmát-Lenkét a főiskolás Ballér Bianka játssza tisztán, svungosan. Hogy jók a fiatalok ( – a fiatalok is, mert az idősebbek, mint például Kuna Károly, tudják a stílust, a tartást, a járást), ezt mi sem bizonyítja fényesebben, mint hogy az ifjú Hoffer (Nagy Péter) búcsúlátogatása Lenkénél az előadás egyik legerősebb jelenete.

     Nem tudok most többet kisajtolni magamból, mivel néztem az Oscar-átadót fél ötig.

vissza a lap tetejére

6. kedd

     A tegnapi este nem volt fényes. Egyrészt a közönség sem volt sok, másrészt az sem, amit láttunk. Jurányi, A politikusok lelki világa, írók Vinnai András, Litkai Gergely, Znajkay Zsófia, rendezte Bánki Gergely. Nem is az, hogy sivár – ez elvégre adekvát –, és nem is az, hogy egyenetlen színvonalú az anyag. De mintha idő előtt hagyták volna abba a munkát. Nagyon sok jelenetet kellett volna írni, sokat próbálni nagyon invenciózusan, majd erősen szelektálni, húzni egy vonalat, ami az alatt van, azt mind kidobni, és ami így maradt volna, azt a másfél órát valószínűleg tudnám méltányolni.

     Közben a négy színésznek így is voltak jó pillanatai persze, Hay Anna, egy titkos jó színésznő, favoritom. Szabó Zoltán, akit a KV Társulat Földi paradicsomja eladott nekem, Egger Géza, akit ez idáig még nem vettem meg és Bánki Gergő, akit eleve rajongok.

     Deres Kornélia (fiatal költő és kolléga, színikritikus céhtag) Bábhasadás című verseskötetét olvastam. Figyelős, cizellált, míves, szép, de nem fogott meg. Hozok azért egyet mutatóba.

     Hidegsor

     A megrepedt harangok otthonában egy őrmester

     bolyong. Selymes lányok álmodják a sort,

     ahol lépked. Nem véletlen nevezik át évről évre.

     Ma éppen Hidegnek hívják. Lakói gyakran nem

     találnak haza, hiába gyertyák hada, sok kis lélek.

     Talán ez a sor nincs is.

     Őrmesterem szállásom alatt zizeg. Nevét utoljára

     egy kasszírnőnek árulta el, még hetvennyolc telén.

     Az cserébe átkot tett rá, szándékkal. Hangszálai

     így nyúltak méretesre, így font körbe velük sornyi

     házat, rég elzárt lányokat, A szél azóta katonanótát

     fúj a hegyen, mételyes parancsot. Sok kis lélek

     alszik el erre.

     A villanyrendőr álmában horkol egy kicsit.

vissza a lap tetejére

7. szerda

     Spiró György Széljegy című darabja  – szép a címe – Zsámbéki Gábor rendezésében. Új magyar drámáról jobb semmit nem tudni előre, ennek jegyében próbálok írni, de nem biztos, hogy eléggé sikerül. Mivel a Katona blogján megjelent Bányai Kelemen Barna-interjút tisztem szerint még kéziratban olvastam, így máris többet tudtam a kelleténél. És még azt tudtam, mert ezt ki is találhattam, hogy miként került Bányai Kelemen Barna a Katonába. Hát ezt kézen-közön Markó Robinak köszönhetjük, mert ő hívta meg A sütemények királynője vizsgaelőadásába főszereplőnek (alkoholista szerepben BKB verhetetlen, színpadon már bizonyította), azt a produkciót láthatta az egyetemen Zsámbéki Gábor.

     A színésznézés élvezetén túl a gyomromra is ült a Széljegy, ahogy kell. Figyeltem közben nagyon, van-e olyan pillanat, amikor Fullajtár Andreának észbe kellene kapnia, és úgy gondolom, volt. De az is jellemző, hogy az ember ezt csak kívülről látja vagy utólag jön rá.

     És az is jellemző, hogy ahonnan én nézem, onnan Bányai Kelemen Barna ingatlanosa felismerhető és megcímkézhető, a kezicsókolomjaival, de a Rezes Judit ügyvédnőjét nem tudom elhelyezni sehol.

     Természetesen nemcsak arról van szó, hogy ez egy eset. Tágabb méretekben ez a mai világunk. Amibe Fullajtár Andrea tartozik, az a mi filosz-kulturális-művészeti kreclink. A humán értelmiség – beleértve a politikusoktól és pénzosztóiktól függő színházigazgatókat és lapcsinálókat is –, a leértékeltség, a megvetettség, a sakkban tartottság, a lesajnáltatás, a sarokba szorítottság, a kihasználtság, a fenyegetettség és a kifosztottság különböző fokozataival. Nem tesznek feljelentést.

     Spiró azokat írta le, akik le vannak írva. Tehát nem pusztán je suis Fullajtár Andrea, hanem nous sommes Fullajtár Andreákok.

vissza a lap tetejére

8. csütörtök

     A tegnapi győri túra kapcsán mélyen megdöbbentem, hogy az M1-es autópálya milyen borzalmas állapotban van. Nem egyszerűen kátyúk és lyukak, de kád méretű szakadékok tarkítják. Beleesel, megfulladsz. A külső sávban nappal azért nem lehet menni, mert ott szlalomoznak a kráterek között a kamionok, este meg a sötétben nem látni a balesetveszélyt, ezért inkább a kevésbé romos belső sávban haladtam, ahol viszont rám reflektoroznak, a hátsómba bújnak és leszorítanak a sietőbb autósok. Az út minősíthetetlensége miatt szinte végig 80-as sebességkorlátozás van – egy fizetős autópályán! –, és ki is állnak a rendőrök mérni. Úgyhogy talán gyorshajtás-büntetésem is lesz ebből, hogy százzal mentem a sztrádán, mivel toltak a többiek.

     Ezt leszámítva azonban tökéletes kis nap volt, a kedves vendéglátás és a meghitt családiasság jegyében, a Komédiás étteremtől kezdve a Vaskakas Bábszínházig. A halhatatlanságra vágyó királyfi című előadást láttuk, két kritikusok. Szálinger Balázs írta, Markó Róbert rendezte. Megnyugtató produkció a tekintetben, hogy a győri gyerekek ezt kapják mint színházművészetet. (Többet majd a Spirire. Kocsis Rozi játssza a Halált, és épp elment a hangja. Ez a kritika írásakor csábítani fog A hallhatatlan halál címre, de majd ellenállok.) Bejártuk a színházépületet, amelybe két és fél éve költöztek, valamint meghallgattunk egy csomó helyes történetet a gyerekközönségről, mindez megerősítette azt az elképzelésemet, hogy jó lehet itt dolgozni, ebben a színes, derűs házban, kiskrampik rendszeres társaságában.

     Átmentünk aztán a Győri Nemzeti Színházba megnézni a Simon Kornél rendezte A vád tanúját. A Kisfaludy teremben megy, korrekt, jól működő, kellemes előadás Csankó Zoltán profizmusára alapítva, a közönség igen szerette. Arra gondoltam, hogy Szina Kingát a feltűnően szép bokáján kívül nemigen predesztinálja semmi Marlene Dietrich híres szerepére. De aztán mutatkozott az előadás során még két színésznő a színen, és az ő nehezen viselhetőségük mindjárt érthetővé tette, hogy a megbízhatóan szakszerű Szina Kinga a főszereplő.

     A hat esküdt helyén ülő öt statisztáról az jutott eszembe, milyen jópofa lenne az esküdteket mindig aznap esti nézőkkel játszatni. Hat jegy felemelt helyárral és az ígérvényükkel, hogy nem szólnak bele a játékba. Bírnám nézni.

vissza a lap tetejére

9. péntek

     A Lucifer Show című darabot Verebes István és Nemlaha György írták/szerkesztették, és valamikor a kétezeres évek elején rendezte meg Verebes István Szolnokon. Most kapott a mű egy szellemes alcímet (Az XX. faktor), kicsit nyilván frissítették is, és a József Attila Színházban játsszák, tegnap este történetesen szűk háromnegyed ház előtt. (Kicsit meglepődtem, mert mi megy Angyalföldön telt házzal, ha nem ez a színes /sötét/, zenés?) Halvány emlékeim szerint annak idején Szolnokon színházibbra rendezte Verebes, most pedig revüsebbre. Ez a produkció tulajdonképpen olyan, mint az Össztánc, csak nem táncban mondják el, hanem dalban, a megfelelő korabeli slágerekkel Magyarország elmúlt száz évét. A történelmi pillanatok, a jelenetek, amikbe a dalokat belehelyezik, azok persze emblematikusak, tehát közhelyesek, és ezekre a közhelyekre pont szükség is van ehhez a félkomoly (nem komolytalan) vállalkozáshoz. Én már csak azért is voltam ott tegnap este, hogy drukkoljak Darvas Kristófnak a száz (nyolcvan? hatvan? sok) dal elzongorázásához. (Volt olyan szcéna, amikor a színpadon hárman imitálták a zenészeket, akik helyett a muzsikát Darvas Kristóf egymaga szolgáltatta.)

     Sok szereplő, fiatalok, jól éneklők, kevésbé, idősebbek. Hálás szívvel tudatom, ott volt köztük Kocsis Judit, akinek ez az egész műfaj a kisujjában van, és úgy jött ki a kisujjából, mint csillag az égen.

     Na, ez most már akármilyen is, így marad, mert megyek el Marosvásárhelyre miniévadot nézni.

vissza a lap tetejére

10. szombat

     Most Kolozsvárig repülővel jöttünk, onnan Vásárhelyre a kedves színház mikrobuszával, és voltaképp így is egész nap utaztam. Hiába no, nagy ország voltuk. (Épp a Lucifer Show-ban említette Schangler András, aki egy újságírót játszik, hogy a trianoni döntés 18 millió magyarból tízmilliót tett át másik országba. Beleborzadtam a gondolatba is. Ez kinek az ötlete volt, személy szerint? Kinek jutott eszébe egy ilyen, végtelenül emberellenes retorzió?)

     Gyűltünk ide a showkeysre magyarországi és itteni színházi újságírók, színházi emberek. Otthonról egy autóval jött három jelentős rendező, A-tól Zs-ig, gondoltam, az ilyesmit pl. a brit királyi családnál tiltják, hogy fontos emberek ugyanarra a repülőgépre üljenek fel.

     Viripajev Részegek című darabjának premierjét láttuk tegnap este Radu Afrim rendezésében, aki mind vizualitásban, mint kreativitásában, mind fantáziában, játékosságban erős, de mondjuk én, aki már harmadszor találkozom evvel a művel, még mindig nem igazán értem, mi benne a jó, pedig most majdnem négy órán át tartott az előadása.

     Tizenöt színész, plusz két zenész, plusz egy csodálatos énekesnő, aki dzsezzesített zenére, zenekíséretre énekelt népdalokat népdalosan. Ehhez a darabhoz sok jó színész kell, és itt van is sok jó színész, sorolhatnám eleve őket, és az elevéken túl van olyan is, aki vagy most lett az, vagy én most vettem észre, pl. Varga Balázs.

     Zavarosak az internetviszonyok és sűrű a program, úgyhogy csak átabotában naplózom vagy úgyse talán, elnézést.

vissza a lap tetejére

11. vasárnap

     Délelőtt szakmai beszélgetés Kozma András moderálásával. Délután Jon Fosse Szép című darabja egy fiatal román rendező munkájaként. Ez gyilkos dolog volt, főleg a komoly igénybevételnek kitett sorozatszínháznézők számára. Lassú, repetitív és (szerintem) semmitmondó. Két oldalról ültünk, közönség, és egymást szemmel tartottuk ébren. Ráadásul megtagadták tőlünk a szünetet – keményen bánnak errefelé a nézőkkel –, pedig bő órányi játékidő után egy közös gitározás valósággal ordított azért, hogy zenés finálé legyen belőle.

     No de ahol élő színész van, ott mindig jut jó is, pl. ahogy Korpos András azt mondta (kétszer persze), hogy „Olykor-olykor azért ilyen is”. No és hát Biluska Annamária, aki a fád, titokzatosan szomorú, modernül enervált hősök között olyan volt, mint egy életteli, érzelemgazdag, valóság nevű nagynéni. Pár órával később szinte rá sem ismertem, amikor ugyanő lenyalt hajú, aggodalmas, rossz előérzetű Berte cselédet játszott a Hedda Gablerék házában.

     A Hedda Gablert Keresztes Attila rendezte egy rózsaszín kiállítási szobában, az általam kedvelt és becsült Varga Andreával a címszerepben. Amikor bejött és megszólalt, azonnal nem értettem, hogy mi van. Olyan metsző gúnnyal, ki nem forrott belső dühvel, akkora robbanáskészséggel fogott bele Heddába a színésznő, hogy ha ő már ennyire van, akkor hogyan tarthatunk itt, ahol, a darabnak az elején? – kérdeztem magamban.

     Sok mindent nem értettem és kissé idegenkedtem is az előadás világától, a látásmódtól. Miközben egyébként értékelem például az olyan, gondosan felépített röpke poént, hogy Bartha László Zsolt részeg Tesmanja hosszan mesél töredezetten, szakadozottan, hogy egyszer csak azt mondhassa: Bach-anália. Meg hogy otthon Hedda egy lógós szürke pulcsit hord, amit akkora kötőtűvel köthettek, mint két, kihegyezett szekérrúd. Akarok ilyen pulcsit!!

     És volt valami, amire nekem most először adott magyarázatot egy Hedda Gabler-előadás. Hogy ugyanis miért ment a címszereplő hozzá Jörgen Tesmanhoz. Nos, itt Vásárhelyen azért, mert túlságosan közeli még a Lövborg-ügy. Nem lett lezárva, lerendezve, túlélve. Hedda az első férfihoz ment feleségül, aki szembejött és megkérte.

vissza a lap tetejére

12. hétfő

     Délelőtt a szakmai beszélgetésről sajnálattal lemondva megnéztem az Ariel Bábszínházban a Fogadó a kíváncsi hörcsöghöz című előadást. Elég lehangolónak találtam. Mindenekelőtt az anyagon ütköztem meg: Zalán Tibor három mesét fűzött össze egy darabkává. Mindhárom mese az asszonyokról rántotta le a leplet. Az egyikben a férjnek a macska közbeiktatásával sokat kellett vernie lusta, pletykás feleségét, hogy végre visszavonuljon a háztartásba főzni és takarítani. A másikban a halász neje nagyravágyott, parancsolgatott és követelőzött, nem hagyta békén a férjét és az adakozó pontyot. A harmadikban a burkus király lánya prostituálta magát, hogy megszerezze a juhásztól az aranyszőrű bárányt. Hát azért kicsit talán tendenciózus a nőábrázolás – gondoltam. Azt hittem, ezen túljutottunk, 2018-ban reflektálatlanul már nem traktálják ilyesmivel a kisgyereknézőket. Négyen játszották az előadást, két fiatal színész és két idősebb. A két fiatal, ha akar, se tudhat áttörni az avíttas mórikálás stabilan álló falán, attól tartok.

     Délután a Nézd, ki van itt! című előadás szerepelt a Nemzeti Színház Tompa Miklós társulata showkeys-ének programján. Egy bestseller dramatizációja; Hitler 2011-ben Németországban. A produkció kiemelkedő erénye Bíró József Hitler-alakítása. Nem pusztán a külsőségek (arckifejezések, gesztusok) tökéletes rekonstruálása, hanem mindenekelőtt arról győzött meg, hogy a pali fellépése erős, szuggesztív, szónoklása hatásos. (Ahogy megismerte és használatba vette az internetet, arról eszembe jutott, hogy én magam sokkal lassabban kapcsoltam annak idején. Talán írtam már, hogy az internettel 1995-ben? ’96-ben? találkoztam először kedves férjem munkahelyén, az egyetemen, ő mutatta meg, mi ez. Csak léptem linkről linkre tétován, és elsőre tulajdonképpen felfogni sem voltam képes az egészet.)

     Este a Macbeth Keresztes Attila rendezésében, a nagyszínpadon ülve. Az előadás furcsa keveréke a stúdiószínháznak és nagyszínpadi látványosságnak. Egyfelől amikor egy méternyi közelségben tekeregtek a hét vészlények, akkor zavart, hogy látok minden apró részletet: a kopaszparókájuk gyűrődéseitől a kezük vérmaszatjáig. Másfelől viszont a hatalmas, vízzel feltöltött színpad hátulja olyan messzeségben maradt, hogy nagyszabású víziónak mutatkoztak például a királyi vacsorák, a vizek és füstök mögül kibontakozva.

     Bartha László Zsolt idén Jörgen Tesmant és Macbethet játssza, érdekes összeállítás. Engem egyébként Kerekes Lacira emlékeztet valahogy a színészi lénye, olyan… védtelen. A fiatal, mérsékelten tapasztalt Kádár Noémi alakítja a Ladyt. Akár egy fehérrel írt felkiáltójel.

vissza a lap tetejére

13. kedd

     Ezt írtam a debreceni Három nővérről.

     Hazajöttem Vásárhelyről, bár azt sajnálom, hogy így a lócsiszár virágvasárnapjáról lemaradok, de előtte két napig a Nyugalom és a Sirály megy, azt mindkettőt láttam.

     A Showkeys csinos kis programfüzetének adatai alapján összeszámoltam a játékidőt: öt előadást nézve 11 óra 35 percnyi színházban részesültünk, amiben egyetlen szünet volt! (Egyszer még színházi nézőtéri forradalmat fogok kirobbantani azért, hogy ne kelljen 120+ perces előadásokat egyben végigülni.)

     Eddig néztem és hallgattam, most írni kell.

     Ferihegyre menet erdős területek mellett haladt el a busz, és döbbenten láttam, mennyi fóliás-kartonpapíros hajléktalanviskó áll ott. Eddig a gyorsforgalmin autózva csak örültem mindig annak, hogy az út menti lámpák világítótestének farka van, amitől úgy néznek ki, mint megannyi felszálló repülőgépecske.

vissza a lap tetejére

14. szerda

     Nem adok idén Jászai Mari-díjat. Nem is készültem már rá, több különböző okból, amit most nem részletezek. (De valahol az MMA művészjáradéka is köztük van.) A döntő és igazoló tényező viszont az lett, hogy olvastam azoknak a színészeknek a listáját, akik államilag megkapták tegnap. Most nem is az, hogy hárman közülük Jászaim-Marim-díjasaim az elmúlt két év március idusáról. Hanem hogy hosszú esztendők óta nem láttam ennyire rendben lévő listát. (Az utóbbi években hét Jászai Mari-díjat osztottak ki, ezúttal nyolcat.) Nekem úgy tűnik, egyetlen engedmény, egyetlen alkutárgya kitüntetett sincs, mind érdemdús, díjazandó színészek. Tehát nekik maguknak sem kell elkapniuk a tekintetüket másik díjazottról: itt most mindenki rangot ad a többiek díjának is. Úgyhogy részemről tisztelettel és szeretettel gratulálok! 

     A nyolcadik díj jelmeztervezőé – ő szintén jeles alkotó –, de ez kicsit zavarba ejt. Bizonyára a színházigazgatója terjesztette fel, aki történetesen a férje, és egyben a Jászai Mari-díj bizottság elnöke. Már innentől kezdve el sem tudom képzelni az egészet. Gondolom persze, hogy a felterjesztő döntnök mint hozzátartozó, nem vett részt a szavazásban*. De talán jobb, ha én ezt nem is feszegetem, hiszen a bizottsági elnök az NKA-nak is vezetője, márpedig a színházi lapok számára egyáltalán ki nem írt folyóirat-támogatási pályázat helyett egyedi pályázat lesz majd, amin a Spiritusz pénzt remél az idei működéséhez.

     Az Érdemes és Kiváló művészek között is szinte nincs gyenge pont.

     Azt is lehet gondolni, hogy kompenzációs Jászai Mari-díjak ezek az elmútnyócév után, gyors pótlás, ki tudja, mit hoz a jövő, vagy hogy választási díjazási listák születtek. Az utóbbinak azonban ellentmond az a nagyon fájó, bántó, sőt sértő hiány, hogy határon túli színházi alkotó ismét nem szerepel rajtuk sehol.

*Az ember akkor se szavaz a sajátjára, ha szakmailag biztosan tudja, hogy nincs jobb senki. Ez nem szakmai, nem is jogi kérdés: így normális. (Ascher Tamás örökbecsű mondása a Gábor Miklós-díj bizottságban.)

vissza a lap tetejére

15. csütörtök

     Érdekes ez, most, hogy meghalt Stephen Hawking, ez a zseniális, egzakt tudós – akinek nem olvastam végig Az idő rövid történetéjét, noha kedves férjem többször az orrom alá tolta –, úgy szeretik elképzelni az emberek, hogy beteg testéből kiszabadulva indul valahová. Pedig hát nem megy sehová. De marad.

     Tegnap baráti látogatást tettem a József Attila Színházban a nagyváradiak vendégjátékán. A mizantrópot adták elő Novák Eszter rendezésében. Hát nem nekem készült a produkció, ezt a feliratokból és a zenékből is lehetett tudni. De pörgős – mondták mögöttem nézők, és tényleg –, élvezhető, és Alceste emberiségmonológja az elején olyan, mintha az imént olvasta volna ki a napisajtót, szóval igazán könnyű rácsatlakozni.

     Én az Alceste-et játszó Dimény Leventét jól jegyzem, és ebben a szerepben – főleg mikor vizes és kibomlik a haja – szinte Jézus-asszociációt kelt, bónusznak. Amikor végül elmegy – élőlény társnak visz magával egy cserépből kitépett szobai fát, szeretem Novák Eszter humorát –, akkor senkinek esze ágában sincs utána menni.

     Tasnádi-Sáhy Noémit már sokszor láttam színpadon, de most tetszett legjobban, Célimčne-ként. Kicsit olyan, mintha Novák Eszter közvetítésével szert tett volna egy adag Tóth Ildikóra – beépült a puhaságába, a nőiességébe, a hangja tónusába.

     És még az Acaste-ot játszó Balogh Attilát tettem el magamnak a jóemlékezetembe.

     Alceste  (Petri György fordításában):

     Két seb a két szemem. Ez a világ rohad.

     Nem merek szétnézni, mert elhányom magamat.

     Kétségbeesek és beteg leszek,

     ha látom, hogy élnek az emberek!

     Gyáva hízelgés, jogtiprás, árulás,

     szennyes csalás, önérdek – amerre nézek!

vissza a lap tetejére

16. péntek

     Úgy tűnik, Dörner György igazgatónak igen jó az érdekérvényesítő képessége – színháza két színésznője is Kossuth-díjat vehetett át tegnap.

     Én pedig a Magyar Kétfarkú Kutyapárt békemenetében masíroztam. Ezt a pártot nekem találták ki, az biztos. Nemcsak azért, mert még életemben ilyen vicces, sokatnevetős, szórakoztató demonstráción nem vettem részt. Hanem mert talán rájuk is fogok szavazni. A kormánypártokat én köszönöm, nem kérném. Ha pedig az derül ki, hogy az ellenzéki pártokat sem a közjó foglalkoztatja, akkor a kutyák biztosítják a menekülő útvonalat számomra. (És nem lepne meg, ha mások is erre jutnának.) Legalább gyilkoljanak a humorukkal a parlamentben, én majd velük nevetek és fizetek bele a büntetésekbe (csak nem tudom, mibűl), amiket a minősíthetetlen házelnök rendre ki fog szabni rájuk.

     Nemcsak az volt kedvemre való, hogy rengeteg szellemes transzparenst vonultattak fel a békemenők (ENSZek haza! Én hiszek a svéd nőnek! – csak kettő kedvenc azok közül, amelyeket nem láttam a felvonulásról készült fotókon.) Hanem az Oktogonon elhangzó beszédek is kiváló pamfletek. Profibb módon szónokoltak a fellépők, mint az ellenzéki tüntetéseken szokásos. A szövegek is pazarok voltak, a TÁP Színház Minden Rossz Varietéjának legjobb formáját idézték.

vissza a lap tetejére

17. szombat

     Amikor több mint negyedszázaddal ezelőtt (!?! 1992, Népszava) láttam a Pesti Színházban a Dühöngő ifjúságot, azt már akkor sem nagyon lehetett érteni, hogy ez az Osborne-darab miért okozott földindulást az ötvenes években Angliában. De attól még az az előadás megélt – Rudolf Péter rendezte, Eszenyi Enikő, Kaszás Attila, Igó Éva, Szarvas József játszották –-, erőteljes, hatásos, emlékezetes produkcióként maradt meg bennem.

     Most, a Belvárosi Színház bemutatója láttán – Znamenák István rendezte, Kovács Patrícia, Szabó Kimmel Tamás, Járó Zsuzsa, Ötvös András játsszák – nagyon nehéz eldöntenem, hogy én pohosodtam meg ennyire, vagy a darab. De úgy érzem, hogy ennek nincs létjogosultsága, ilyen árnyalatlanul, kibontatlanul, mélyetlenül ábrázolni érzelmet, állapotot, kapcsolatot. Lehet, hogy tévedek. Hiszen most is jó színészek szerepelnek, bár Szabó Kimmel Tamásba én sosem láttam volna bele Jimmy Portert.

     Mondhatnánk talán azt is, hogy nem dühöngőek és nem ifjak, de evvel én nem értenék egyet. A dühöngés füstje megvan, és kicsit sem zavart, hogy nem huszonéves színészek játsszák a szerepeket, hanem harmincasok. Kovács Patrícia finom törékenységében, a kócosságában, az arcvonásaiban, a megviseltségében, a háziasszonyi ide-oda mászkálásában igenis megvan a tudás Alisonról.

     De az egésznek mintha semmi köze nem lenne hozzánk. Mintha a négy színész végigélt volna egy külön, zárt világot a próbaidőszak alatt, és azt viszik az előadás-sorozatba. Az egyetlen apró momentum, ami engem arra emlékeztetett, hogy itt és most vagyunk, az pont egy gúnyolódó mosolya Szabó Kimmel Tamásnak, amitől abban a pillanatban éppen úgy nézett ki, mint Láz. János, amikor sajtótájékoztatót tart. (Uristen, ez lehet, hogy sértő volt. Nem szándékos.)

vissza a lap tetejére

18. vasárnap

     Tulajdonképpen nem jutottam dűlőre tegnap, hogy a celldömölkiek Cigány-előadására akarjak menni a MU-ba vagy a Vallai-kertbe a Kövekre. Végül nem mentem sehová, úgy döntve, hogy egy folyton színháznézőnek néha lemondani is tudnia kell egy-egy estéről.

     Ezt írtam a debreceni gyerekelőadásról. Kész van a győri is, de a pénzhiány miatt ritkítottam a megjelenést a Spirituszon, így most nagyobb az átfutás, többet kell várni a cikkekre (ha vannak).

     Láttam A víz érintését. Gyarapítja azon filmek számát, amiknél nem értem, miért kaptak Oscar-díjat. (Ez így nem egészen pontos. Nagyon is el tudom képzelni, hogy a rendező csapata összebrénsztormingolt egy nem rövid listát azokból a dolgokból, amikre az Akadémia várhatóan ráharap, és ezeket mind bele is építették a filmbe.)

     Azt akarom újságolni, hogy Annamari munkahelyén, akárcsak tavaly, most is márciusban zajlott a dolgozók értékelése. Kapott mindent, amit lehet, bónuszt, fizetésemelést és előléptetést. (Amit el is várt.) Senior Training Specialist lett, ami szerintem kicsit vicces, hogy még harmincéves sincs*, és senior, bár az elnevezésből semmi nem következik. Az sem, hogy én mögötte junior lehetnék. (Most azt nem tudom, hogy mire gondolok.) Mindenesetre hurrá neki!

*Hamarosan lesz egyébként, és Arizonában, a Grand Canyonnál fogják ünnepelni a születésnapot vőnk urunkkal és Szusi kutyával. Erre nyilván nem gondolt célzatosan senki, de Annamari a kifejezetten előnyös április hónapban született, ami nem zsúfolt turistaszezon, nem ünnep környéke, nem hideg tél. Egyszóval ünneplő kirándulásra ideális.

vissza a lap tetejére

19. hétfő

     Villamossal utazva Budán vetettem egy nosztalgikus pillantást az utca felé, ahová évekig jártam hetente egyszer rádióműsort készíteni. Amikor nemcsak Rádió Q volt még, hanem stúdiója is.

     A Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskolába tartottam, a másodikos színész szakos diákok vizsgaelőadására. Először az lepett meg, hogy a 12 szereplő között négy a lány és nyolc a fiú – mintha csak a jelenlegi színiegyetemi osztályok nemi arány praxisát követnék. Pedig én valahogy úgy gondoltam, hogy egy ilyen középiskolában a gyerekeket nem konkrétan színésznek képezik, hanem jól kommunikáló, mozgó, stb., színházszerető fiatalokat nevelnek. De talán téves volt ez az elképzelésem. (Vagy valóban így van, csak kalkulálnak avval, hogy eleve több nő jár színházba, mint férfi.)

     Orwell Állatfarmjából csináltak előadást Somogyi Tamás rendezésében, bábosat, zenéset, koreografáltat – egyenként pontosan kidolgozta és végigvitte ki-ki az állatfigurája mozgását, járását. A bábok kézfejen hordott szép, mívesen lehasznált állatfejek. Sajnos akadtak olyan szereplők is, akiknek egyáltalán nem nézhettem meg az arcát (ez bosszantott), mert egész előadás alatt malacorrot hordtak, és még a tapsnál sem vették le.

     Az Állatfarm és a jelen korszakunk közti párhuzamok megrázóak. Az „elvtárs” megszólítás értelemszerűen kikopott belőle. Viszont benne van a mai hatalomnak szinte minden alkalmazott eszköze, az alaptörvény-módosításoktól kezdve a propagandán át az ellenségképzésig. Rá is erősítettek a játszók, vicces módon a konkrét egyezésekre itt-ott, pl. a konzultációval, a Hógolyó-bérencekkel vagy a Hajrá állatok!-kal.

     Nem, valahogy egyáltalán nem örültem ennek, hogy gimnazisták ilyet játszanak, ilyet kell ma játszaniuk, a szívükből, az eszükből (felteszem).

vissza a lap tetejére

20. kedd

     Az idei POSZT versenyprogramjából, Regős és Térey Jánosok ajánlatából csak két előadásért kell majd Pécsre utaznom, ha mindent látni akarok. (Mert addigra a többin már túl leszek. Még azt nem tudom, hogy mekkora a kívánkozási hajlamom a kolozsvári Rosmersholmra.) Az a szakmai véleményem, hogy ez egy határozott, izgalmas, vagány válogatás. Különös tekintettel az öt határon túli előadásra és a három Krétakörre.

     Persze van benne néhány olyan előadás, amit én személy szerint nem hívtam volna meg. És hiányolok legalább két produkciót, aminek a magam részéről valószínűleg helyet adtam volna a POSZT-on (ezeket azért megnevezem: a TÁP Utas és holdvilága és a Nemzeti Bánk bánja). De nem azt mondom, hogy a lista ezek nélkül kevésbé értékes, hanem hogy más. Nem pont olyan színházi (esetleg: világ)szemléletet vagy ízlést, igényt tükröz, mint az enyém.

     Na de engemet meg nem válogattak be. Még decemberben jelentkeztem a belvárosi önkormányzatnál az április 8-i választásokra szavazóbizottsági tagnak. Rágtam erősen a ceruzámat az adatlap kitöltésekor, mert kérdezték a foglalkozást. Ha újságírót írok be, az belátható következményekkel jár: elkezdik nézegetni, hogy az ő sajtójukban vagyok-e vagy máséban. Tehát inkább úgy töltöttem ki a rubrikát, hogy színikritikus. Bár ez sem olyan foglalkozás, amitől hivatalos (vagy akár színházi) személyek kifognák a lovakat a kocsiból lelkesedésükben. (Négy év múlva majd a „színházi szakíró” kifejezéssel próbálkozom.)

     Nem volt elég lovuk, úgy látszik, mert póttagnak azért megválasztottak, mint afféle csacsit. Ma megyek az önkormányzatba esküt tenni. A póttagság azt jelenti, hogy normálisan nem kellek, de ha bármi gondjuk, emberhiányuk támad, behívhatnak, akár a választások napján is. De lehet, hogy póttagból is lesz majd nálam kívánatosabbjuk, ha szükséges. Akkor csak a pótpóttagságig jutok.

vissza a lap tetejére

21. szerda

    

vissza a lap tetejére

22. csütörtök

    

vissza a lap tetejére   

23. péntek

    

vissza a lap tetejére

24. szombat

vissza a lap tetejére

25. vasárnap

    

vissza a lap tetejére

26. hétfő

    

vissza a lap tetejére

27. kedd

  

vissza a lap tetejére

28. szerda

   

vissza a lap tetejére

29. csütörtök

 

vissza a lap tetejére

30. péntek

    

vissza a lap tetejére

31. szombat

   

    

vissza a napló oldalra

Stuber Andrea honlapja

vissza a főoldalra